Over Piet van der PloegMijn naam is Piet van der Ploeg. Ik ben geboren in april 1942 en woonachtig in Noordwijk.
42 jaar heb ik in de bouw gewerkt als uitvoerder, bedrijfsleider en aannemer en tijdens de verbouwing van een klooster in Amstelveen in 1993 waar cursussen ikonen schilderen werden gegeven, ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met ikonen schilderen.
In dat klooster heb ik een aantal cursussen gevolgd en dat heeft me zo gepakt dat het mij niet meer losgelaten heeft.
 
Nadat ik niet meer aan het arbeidsproces heb hoeven deelnemen, ben ik een opleiding gaan volgen om mijn techniek te verbeteren. Ik heb les gekregen van een Russisch Orthodoxe priester in het klooster van de Norbertijnen in Tongerloo (België) en van een Belgische iconograaf in de abdij van de Norbertijnen in Averboden (België).
In de zomer van 2006 heb ik nog een cursus schilderen van ikonen voor gevorderden gevolgd aan de Universiteit van L’viv in de Oekraïne. Een deel van de cursus bestond uit de theologie achter de te schilderen ikoon en een deel bestond uit kunstgeschiedenis.
 
Een groot deel van mijn vrije tijd vul ik nu in met het schilderen van ikonen en ik heb er veel plezier in mijn kennis over te dragen aan andere geïnteresseerden. Dit alles doe ik bij ons in het parochiecentrum van de Maria ter Zee kerk in Noordwijk aan Zee.
 
De ikonen worden geschilderd volgens de oude traditie welke meer dan 1200 jaar oud is: de verf die gebruikt wordt, bestaat uit eigeel vermengd met water of bier en aardpigmenten. Het paneel is van massief hout en bestaat uit een laag linnen geplakt met huidenlijm en 12 lagen krijt.
Het woord ikoon betekent portret of afbeelding. In de ikonografie wordt dan bedoeld Christus, Maria en andere Heiligen. Om de bijbel te verhalen naar de ongeletterde mens heeft men ikonen geschilderd met een verhaal erin. Zo zijn alle feestdagen afgebeeld op uitgebreide ikonen waar meerder figuren op staan.

Naast ikoonschilderen schilder ik ook met olieverf en acryl, en verschillende technieken.